Motiveren in functioneringsgesprekken

Motiveren in functioneringsgesprekken

Freud zei: ‘Het leven is hard werken en liefhebben’. Liefde voor het werk is ook heerlijk. Iets half doen geeft geen voldoening. Je passie, je liefde ligt ergens anders. Hal doen is vaak tijdverspilling. Halve zaken geven geen oplossing, halve zaken zijn slordig en moeten weer overnieuw worden gedaan. In functioneringsgesprekken kunnen we de liefde voor het werk overbrengen.

Werken op de automatische piloot is voor sommige mensen het hoogst haalbare. Ze komen om te werken en hun geld te verdienen en hebben verder geen uitdaging nodig. Maar er zijn ook medewerkers die meer willen. Deze medewerkers zijn er van overtuigd dat ze daadwerkelijk een directe bijdrage kunnen leveren aan het succes en het resultaat van de onderneming. Met het jezelf omringen van mensen die trots zijn op hun werk is niets mis. Het verantwoordelijkheidsgevoel met wat dat met zich meebrengt is onvervangbaar. Verzamel mensen die opgewonden raken over wat ze doen; hun passie zorgt voor groei. En groei betekent meer leven. Omring je ook vooral met mensen die je kunt vertrouwen. Een beetje paranoia is op zijn plaats, maar vertrouwen is belangrijk. Het aannemen van mensen blijft een gok. Veel mensen zijn goed in solliciteren, maar zijn verschrikkelijk in het werk dat ze in die baan waarop ze solliciteren zouden moeten gaan doen.  Een indrukwekkend CV zegt nog niets over het feit of een sollicitant geknipt is voor de baan.

Als leider geef je het voorbeeld. Als de trom die roeiers van het schip aansporen, zo geeft de leider de snelheid van het werk aan. Verwacht niet van je medewerkers dat ze harder werken dan jij. Als leider heb je de verantwoordelijkheid over je medewerkers. Een deel van het leven van die medewerkers is afhankelijk van de beslissingen van de leider. Een beroerde strategie is beroerd voor de onderneming en voor de mensen die er werken. Hou vooral het groter geheel voor ogen, maar wees niet blind voor de details.  Die strategie en de liefde voor het werk kunnen we overbrengen in functioneringsgesprekken. Wilt u uw managementleden of teamleiders door een adviseur van ons laten begeleiden in het houden van functioneringsgesprekken of wilt u een training functioneringsgesprekken door ons laten verzorgen? Neem contact met ons op. Wanneer u meer interesse heeft in een E-learning kunt u ook kiezen voor de E-learning functioneringsgesprekken.

About admin