Govaert

Familienaam Govaert.

De naam van de Familie Govaert stamt af van de naam Godevaart, Godevaard of Godevaert.

De naam Godevaert was lange tijd een voornaam. In de middeleeuwen werden echter bijna geen achternamen gedragen. De voornaam ging voort via vader op zoon door de vermelding van I , II enz, of door de eenvoudige verwijzing via ‘Govaertszn’ of ‘Govaertsdochter’. Er is echter een duidelijke tak met deze achternaam te onderscheiden die Govaert als achternaam draagt, die zelfs in de middeleeuwen al heel oud moet zijn. Waarschijnlijk is de populaire voornaam een afgeleide van de achternaam of andersom. In elk geval is het begin van de familie Govaert met de achternaam nog niet gevonden. De naam Godevaard suggereert een historie dat hij ontstaan is ten tijde van de kruistochten. Er bestaan vermoedens dat deze ontstaan tijdens de eerste kruistochten. Ook het familiewapen lijken dit te bevestigen.

Ons eigen stamboomonderzoek gaat terug tot Joannes Govaert en Cornelia Gaspaert. Hun zoon Judocus Govaert‏ werd geboren op 23 sep 1660 Assenede (roepnaam: Joost‎) en trouwde met Livina Vankaeckebeecke te Assenede op 10 feb 1684. Zij kregen drie kinderen: Joannes Govaert‏‎ (Geboren ‎02 jan 1685 Assenede), Anna Govaert Geboren ‎31 jul 1687 Assenede en Jacobus Govaert (geboren in 1691). Oud is Judocus niet geworden: op 20 maart 1692 overleed hij op 31 jarige leeftijd. Heeft u meer informatie over de periode hiervoor mail ons op info@govaertconsulting.nl

Het Familiewapen.

Het wapenschild van de familie Govaert bevat vier kwartieren, welke overhoeks identiek aan elkaar zijn. Twee zijn in goud en hebben een dwarsbalk van zwart, waarin drie wassenaren van goud staan afgebeeld. De wassenaren vormen drie wassende manen. De beide andere kwartieren zijn in bordeaux-rood met drie zilveren ruiten dwarsbalksgewijs afgebeeld.

De wassende maan wijst op vruchtbaarheid, welvaart en voorspoed. Ook de ruit komt voort uit de symboliek van de vruchtbaarheid. De ruit is opgebouwd uit de vrouwelijke Ing en de mannelijke Ing.

Volgens de heraldiek verwijzen kleur, opbouw en dominante kenmerken van het wapenschild Govaert naar een rechtstreekse betrokkenheid met de Graven van Vlaanderen. Het oorspronkelijke register is nog niet gevonden. Heeft u meer informatie over de oorsprong mail ons info emailadres.